Rubriky
Pelmel

Home office: Proč práce z gauče není optimální a jak ji dělat jinak?

Home-office je poslední rok velmi skloňovaným pojmem. Existuje sto návodů na to, jak být produktivnější, efektivnější, jak si dělit práci a jak důležité je být v komunikaci s kolegy. Stejně tak jsou ale klíčové i optimální podmínky a prostředí. Třeba kvalitní koutek na práci. Práce z gauče vám může přece jen pěkně zavařit. Především záda.

Poslední rok nás vlivem okolností donutil uzavírat se do svých domovů mezi čtyři stěny, ve kterých se snažíme relaxovat, vzdělávat se i pracovat. Ne vždy je to snadné, co ale můžeme dělat, je hledat způsoby, jak si situaci ulehčit a přizpůsobit k obrazu svému. Pracovní koutek je věcí, kterou ne každý z nás doma míval. Situace se změnila a už dávno nestačí vyřídit pár e-mailů z křesla nebo gauče. Minimálně vaše záda vám zrovna nepoděkují. Jak si doma vytvořit kvalitní podmínky pro práci?

Když už váš práce z domova začne štvát

Práce z domova není pro každého, ale každý si k ní může najít cestu. A pokud na vás občas padne splín…

  • vzpomeňte si, že vám v práci někdo neustále krade krabičky na obědy
  • že se neustále hádáte s kolegami o to, na kolik stupňů nastavit topení
  • že musíte vstávat dřív a odcházet později 
  • že byste jen těžko mohli dojít v teplákách

A pokud vám ani tohle k lepší náladě nepomůže, nastal čas na obměnu pracovního koutku!

Základní pravidla

Doma byste měli pracovat stejně produktivně, jako v práci. To, že ráno vstanete a nemusíte nikam daleko, může být ale stejně tak výhodou jako nevýhodou. Jako první je třeba nastavit si režim. Podobný, jaký máte, když normálně vstanete a odcestujete do práce. Za další je třeba oddělit prostor pro práci a pro zábavu. Proto je pracovní koutek nezbytný, minimálně co se kancelářské židle a stolu týče. 

Kvalitní židle 

Běžný pracovní den si žádá v průměru 8 hodin v práci. Proto byste měli sedět celou tu dobu na kvalitní a nejlépe ergonomické kancelářské židli. To znamená, že se nám přizpůsobí a pomůže nám při sezení posilovat zádové svaly. Zároveň jí můžeme nastavit výšku sedáku, opěrek i hlavy tak, aby nám maximálně vyhovovala. Některé druhy židlí nabízí také houpací mechanismus, který je vhodný právě pro posílení beder a páteře. Dnes najdete na trhu nespočet židlí, které budou jak funkční, tak estetické a věříme, že si v interiéru vyberete tu, která vám bude vyhovovat po všech stránkách. 

Jóga mezi e-maily

Nezapomeňte, že ani sebelepší kancelářská židle vám nevykompenzuje pohyb a protažení. Je třeba si mezi jednotlivými úkoly dělat přestávky, jít se projít. Během kratších úseků se můžete protáhnout i u obrazovky. Kroužit ramenama, hlavou, protáhnout si zápěstí, záda, uvolnit se a zhluboka dýchat do břicha. Osvojte si zvyk správného sezení a uvidíte, že i vaše produktivita se zlepší. Pomoci vám může ergonomická myš nebo klávesnice, podložky pod zápěstí i bederní opěrky nebo míček. 

Osvětlení 

Denní světlo je důležité, proto dbejte na to, aby váš pracovní kout měl dostatek denního světla. Pokud tu možnost nemáte, nedá se nic dělat. Kompenzovat byste ji ale měli alespoň vhodným umělým osvětlením, abyste si nekazily oči a na svou pracovní plochu a monitor dobře viděli. 

Čerstvý vzduch a vůně kávy

Další tip jak si zpříjemnit home office je přísun čerstvého vzduchu a energie. Tu můžete získat buď klasickou kofeinovou cestou, nebo si ji dopřát vhodnou stravou, pohybem a dostatkem spánku. Produktivní pracovní den souvisí s mnoha faktory a psychická pohoda je jedním z těch největších. Podmínky pro práci, které vám nejvíce vyhovují, si doma můžete nastavit přesně podle sebe. Tak pojďte do toho. Určitě je vždycky co zlepšovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *