Rubriky
Pelmel

Co ochutnat v Lucembursku

Lucemburská kuchyně

Lucembursko patří mezi nejmenší země v Evropě a nachází se v oblasti Beneluxu. Místní kuchyně je tak díky geografické poloze státu silně ovlivněna Německem, Francií a Belgií. Samotná země se pak dělí na dvě části, severní Oesling, ve kterém bychom našli Ardenskou vrchovinu, hluboké lesy, bažiny i největší horu Lucemburska Kneiff, která dosahuje výšky 560 metrů nad mořem. V Gutlandu, neboli v jižní části země, jsou rozsáhlé pastviny, nádherné staré vinice a převážně zemědělská půda. A právě zde bychom mohli najít řadu specialitek! Vzhledem k rozmanitosti místního obyvatelstva tu však najdeme kuchyně opravdu z celého světa, převládající je oblíbená kuchyně italská.

Místní zemědělci kladou veliký důraz na kvalitu hovězího a vepřového masa. Oblíbenou specialitkou je Oesling šunka, která se několik týdnů marinuje a několik dní se pak udí. Často se servíruje nakrájená na tenoučké plátky, které si nejlépe vychutnáte s čerstvě upečeným chlebem. Velmi oblíbené jsou také čerstvé ryby z řeky Mosely, na talíři se tak můžete setkat se pstruhem, štikou nebo raky. I milovníci sýrů si přijdou na své. Velmi oblíbená je sýrová pomazánka Kachkéis, která se připravuje výhradně z čerstvých místních sýrů. Místní si zejména potrpí na regionální potraviny, které jsou základem pro většinu pokrmů. Pojďme se však podívat na pravé místní specialitky, které byste rozhodně měli při návštěvě Lucemburska ochutnat!

Bouneschlupp je oblíbená polévka uvařená ze zelených fazolek, brambor a zakysané smetany a opékaných koleček párku nebo klobásy. Tato polévka je považována za národní jídlo a velmi často je podávána na různých slavnostech či narozeninách. Je vydatná a často vám vystačí i jako hlavní chod. Zejména na jaře si Lucemburčané rádi dopřávají svěží kopřivovou polévku Brennesselszopp. Jedná se o jarní specialitku, které předchází sběr těch nejčerstvějších kopřivových výhonků, které tvoří základ této detoxikační polévky.

Judd mat gaardebounen, jídlo s tímto podivným názvem, je národním lucemburským pokrmem a jedná se o opravdovou lahůdku. Je to uzené vepřové maso, které se podává se zelím nebo s fazolkami, bramborem a krémovou omáčkou. Maso se přes noc marinuje, a pak se dlouho vaří se zeleninou a kořením. Nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Lucemburská kuchyně je hodně orientovaná na pokrmy z masa, a tak další specialitkou, která je oblíbená zejména v období lovecké sezóny, je zajíc Huesenziwwi, vařený a podávaný v kameninové nádobě. Žádný milovník masa by si pak zajisté neměl nechat ujít tento pokrm Ferkelsrippchen. Jedná se o grilovaná žebra. Často podávaná s bramborem či hranolky, které jsou v Lucembursku stejně populární jako v sousední Belgii. Hong am Rèisleck je pokrm z kuřecího masa, které je dlouze vařené na bílém víně. Často se podává s kořeněnou zeleninou a houbami. Lucemburčané si tento pokrm rádi vychutnají se sklenkou vychlazeného bílého vína.

I pro vegetariány se najde něco typicky lucemburského, a tím je bramborová kořeněná placka Gromperekichelcher s nakrájenou petrželkou a cibulkou. Pozor nepleťte si ji s Tiertegem, což je bramborák s kysaným zelím.

A pomalu se od hlavních chodů dostáváme ke sladkým dezertům. Velmi populární je Quetschentaart, koláč podobný naší bublanině. Nejvíce používaným ovocem k výrobě tohoto koláče jsou třešně, hrušky a broskve. Verwurelt Gedanken, pod tímto prapodivným názvem se ukrývají malé koblihové tvary, které se následně obalují v moučkovém cukru. Někdy je můžete najít i pod zkráceným názvem Verwurelter.  Nicolas Namur je ve světě čokolád velkým pojmem. Svou první cukrárnu otevřel v roce 1863 a jeho firma patří dodnes k nejznámějším výrobcům čokolády v Lucembursku. Čokoláda Namur je tedy tím pravým suvenýrem z Lucemburska.

Na závěr nesmíme zapomenout na proslulá vína. Lucemburská vína se ve světě těší velké oblibě a sami Lucemburkové patří k jedněm z největších konzumentů vína na světě. Proslulé jsou zejména vinice kolem řeky Mosely, kde se pěstují oblíbené odrůdy Rivaner, Riesling či Pinot Blanc. Z části úrody s pak vyrábí i lahodné šumivé víno Crémant Luxembourgeois.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *