Rubriky
Pelmel

Pánské problémy: Mykóza penisu

Každý muž se může během svého života setkat s různými zdravotními problémy, které mu komplikují jeho sexuální život. Jednou z celkem častých obtíží je mykóza penisu. Nejedná se sice o závažný zdravotní problém, ale toto onemocnění dokáže pořádně potrápit svými projevy. Mykóza pohlavních orgánů, není výhradně mužskou záležitostí, postihuje i ženy, ale dnes se budeme věnovat výhradně mužské populaci.

Co způsobuje mykózu penisu?

Mykóza penisu je kvasinkové onemocnění, které postihuje žalud a předkožku a způsobuje ho kvasinka Candida albicans. Ta se běžně vyskytuje na kůži i na sliznicích, ale pokud z nějakých příčin dojde k jejímu rozmnožení, začíná působit problémy ve formě této mykózy. Častým spouštěčem onemocnění je léčba antibiotiky. Ta poškodí přirozenou obranyschopnost organizmu a může dojít k přemnožení kvasinek. Ideální je spolu s antibiotickou léčbou užívat probiotika, která harmonizují mikroflóru organismu. Mykóza penisu se sice může přenášet pohlavním stykem, nejedná se ovšem o pohlavní nemoc.

Projevy mykózy penisu

K příznakům onemocnění patří svědění, zarudnutí nebo bílý povlak, pálení, otok, celkové podráždění až bolestivost v postižené oblasti.

Domácí léčba mykózy penisu

V boji s touto mykózou začneme správnou hygienou, udržováním penisu v čistotě a měněním spodního prádla. Alternativní medicína radí také potírání penisu jogurtem, klasická medicína nabízí volně prodejnou mast Clotrimazol, kterou je možné zahájit léčbu podle příbalového letáku. Pokud ovšem problémy přetrvávají, je nezbytná návštěva lékaře.

Návštěva lékaře

Pokud do 14 dní domácí léčby Clotrimazolem nedošlo ke zlepšení zdravotního stavu, je třeba navštívit kožního lékaře, případně urologa, který provede odbornou diagnostiku a nasadí odpovídající léčbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *