Rubriky
Pelmel Zdraví

Kokosový olej – všestranný pomocník v péči o krásu

Kokosový olej se v posledních několika letech stal velkým hitem nejen v kuchyni. Své využití našel i v kosmetických procedurách, především díky svým hydratačním, vyživujícím a antibakteriálním účinkům. Dnes najdete v drogeriích širokou nabídku produktů obsahujících jeho výtažky – od pleťové kosmetiky až po barvy na vlasy. Abyste ovšem ušetřili peníze, obaly i místo v koupelně, je výhodnější pořídit si sklenici 100% bio kokosového oleje, který tak budete moct využívat i k vaření.

A s čím vám tento zázrak může pomoct?

Hydratační maska pro suchou pleť

Kokosový olej naneste na vyčištěnou pleť. Vlivem vašeho tělesného tepla se olej rozehřeje a bude velmi tekutý. Nelekejte se, olej vmasírujte do kůže a naneste dalších několik vrstev, dokud se olej bude vsakovat. Masku nechte působit alespoň půl hodiny. Pro dosažení maximálních výsledků naneste olej před spaním a ráno smyjte.

Olej můžete použít buďto samotný, anebo ho použít jako základ dalších masek. Pro vyčištění pleti jej smíchejte s bílým či zeleným jílem (k dostání v drogeriích). Přidáním bílého jogurtu a pár kapek šťávy z citronu podpoříte vyrovnání tónu pleti. K rozjasnění pleti vám pomůže přidání medu.

Krém pro citlivou a reaktivní pleť

Trpíte na přecitlivělou pleť se sklony k podráždění? Je pro vás skoro nemožné najít krém, který by si rozuměl s vaším obličejem? Nezoufejte. Kokosový olej lze v malém množství využít i jako denní či noční krém. Pokud se vám obličej bude lesknout, tento problém vyřeší kosmetické odmašťovací papírky.

Varování: Pokud trpíte na ekzémy, jakékoliv druhy olejů vám můžou při dlouhodobém užívání spíše uškodit.

Obnovující maska pro namáhané vlasy

Kokosový olej funguje skvěle coby přírodní intenzivní kúra pro suché poničené vlasy bez lesku. Rozehřátý olej vmasírujte do suchých a rozčesaných vlasů i do pokožky hlavy. Smotejte hřívu do drdolu a nechte působit hodiny. Pro zvýšení účinku si zabalte vlasy do ručníku nebo potravinové fólie pro udržení tepla. Poté si vlasy umyjte vlažnou vodou a přírodním šamponem.

Lámavé nehty

Třepení a lámání nehtů je často důsledkem dehydratace. To snadno vyřešíte dodržováním pitného režimu. Abyste ovšem dodali extra hydrataci i vašim nehtům, vmasírujte do nich každý večer před spaním kokosový olej. Do dvou týdnu uvidíte první výsledky.

Suché nohy a ruce

Suché a namáhané ruce promažte kokosovým olejem a na alespoň 15 minut si nasaďte bavlněné rukavice. Stejně tak lze ošetřit i suchá chodidla. Pro zbavení se zrohovatělé kůže na patách, smíchejte kokosový olej s kávovým lógrem či skořicí. Tento peeling odstraní odumřelou kůži a zanechá chodidla hydratovaná. Vyzkoušejte také masku z medu a kokosového oleje, která zamezí dalšímu popraskání pat.

První pomoc v péči o rty

Nejen v zimě, ale i v dalších ročních obdobích vyžadují rty zvláštní péči. Jsou náchylné k popraskání, spálení od slunce i od mrazu a vysoušení. Pro jemnější rty smíchejte trochu kokosového oleje se třtinovým cukrem a jemně s ním rty promasírujte. Dále naneste silnou vrstvu oleje na noc a v menších dávkách nanášejte několikrát za den. Díky svým antibakteriálním účinkům je olej vhodný i jako první pomoc při výskytu oparu.

Zuzana Chalupová – autor článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *