Rubriky
Pelmel

Dotace na elektromobil

Jak získat dotaci na elektromobil

Elektromobily si v posledních letech získávají na čím dál tím větší oblibě. Někteří experti předpokládají, že díky stále se snižující ceně a zvyšující se kapacitě lithium-iontových baterií se můžeme ve 21. století dočkat i úplného nahrazení spalovacích motorů právě již zmíněnými elektromobily.  A proto by dávalo smysl se o nich dozvědět něco více, co říkáte?

A co vlastně ten elektromobil je?

Elektromobil bych mohla charakterizovat jako motorové vozidlo na elektrický pohon, který pro skladování energie používá asi nejčastěji baterie, ale jsou i elektrická vozidla, která používají ke svému pohonu vodíkové palivové články. Automobily se dobíjejí nejčastěji z nabíjecích stanic nebo je můžeme dobít i z obyčejné zásuvky na parkovištích nebo i budovách.  A jak daleko se s automobilem dostanete už záleží v této chvíli jen na kapacitě baterie.

Elektromobil je také součástí nové kategorie vozidel, které budou osvobozeny od platby mýtného. Do této kategorie bude patřit nejenom automobil výlučně užívající elektrickou energii, ale také vozidla používající jako svůj pohon vodík v kombinaci s jiným palivem. Tento případ bude ale platit jen v případě, že hodnota emisí CO2 bude v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km.

Dotace na elektromobil

Ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí se snaží rozšíření elektromobilů opravdu výrazně podporovat. Koupí a tím i vlastnictvím elektrického auta tak výrazně klesnou náklady na veškeré výdaje ohledně auta. Elektromobil výrazně ušetří i vaši peněženku, protože jeden kilometr s jízdou v automobilu vás vyjde přibližně na 0,36 Kč. Zatímco když si vyjedete na výlet s dieselovým nebo benzínovým autem, bude vás jeden kilometr vaší jízdy stát průměrně 1,53-1,76 Kč. A to už je docela velký rozdíl, co říkáte?

Spuštění tohoto dotačního programu na podporu elektromobility by mělo být také první impulzem pro zahájení postupného přechodu od spalovacích motorů k čistě elektrickým automobilům. Smutným faktem bohužel je, že Česká republika je jako jedna z deseti zemí v Evropské unii, která se zatím nesnaží podporovat nákup elektromobilů či jiných alternativně poháněných vozidel. Mezi další země, které se podpory automobilů moc neúčastní, patří mimo Českou republiku také Slovensko, Bulharsko, Malta nebo Dánsko.

Existují také studie, které ukazují, že na rozdíl od České republiky je to s koupí elektromobilu opravdu jednodušší. Náklady na koupi a provoz elektromobilu jsou totiž v drtivé většině západoevropských zemí stejné nebo nižší než na provoz stejného automobilu v provedení se spalovacím motorem.

Elektromobil-plánované dotace na rok 2022

V roce 2022 se plánují opravdu obrovské dotace na elektromobilitu jako takovou. Bude se to týkat nejen automobilů, ale třeba i dobíjecích stanic, které jsou také jednou z hlavních potřeb při koupi elektromobilu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá opravdu velikou dotační výzvu na podporu čisté mobility financované z Národního plánu obnovy. Tato výzva bude zahrnovat pořízení s finanční podporou pro elektromobily, vodíková vozidla, ale také pro cargo kola. Bohužel přímo tato výzva se bude týkat přímo jen podnikatelům, kteří sídlí na území České republiky.

Výše podpory pro české podnikatele může dosáhnout od 40-60% (60 procent bude s největší pravděpodobností hranice pro malé podniky a bude se vyplácet jen jako procento z rozdílu mezi koupí elektromobilu a automobilu se spalovacím motorem). a bude vypsána v lednu, nejpozději v únoru roku 2022. Podle volně dostupných informací se také můžeme dozvědět, že je pro tuto výzvu vyhrazeno až 940 milionů korun a z tohoto velkého množství peněz se podpoří právě nákup 3525 elektro automobilů, nákup 1000 cargo kol, ale také 30 čistě vodíkových osobních vozidel.  Tato podpora se plánuje rozdělovat až do roku 2025, což může do budoucna vést k problémům rozvoje mobility v následujících letech.

Počítá se také s tím, že dotace bude možné čerpat pouze na vozidla do pořizovací ceny 1 250 000 Kč bez DPH a velké podniky by se tak mohly dočkat podpory jen maximálně 225 000 korun, střední podniky maximálně 281 000 korun a malé podniky maximálně 337 000 korun.

Vše se ale bohužel týká jen podnikatelů, k dotacím pro fyzické osoby se v tomto článku ještě dostanu.

Podmínky pro žádání o dotace

Bohužel ale ani to, když budete podnikat na území České republiky, vám nezaručí jistotu, že výše zmíněné dotace obdržíte právě vy.

Mezi další podmínky také patří délka vašeho podnikání. Ta musí být alespoň dva roky dlouhá. Také výška podpory nebude pro všechny stejná. Vše se bude odvíjet hlavně od velikosti vašeho podniku. Avšak pokud jste právě podnikatelem v oblasti zemědělské prvovýroby nebo v oblasti lesnictví, asi vás opět zklamu. Ani pro tento okruh podnikání již výše zmíněné dotace prostě neplatí a budete si tak muset, když budete chtít pořizovat elektromobil nebo něco, na co se dotace pro ostatní vztahují, prostě připlatit.

Jedna z dalších podmínek je také mít nulové nedoplatky vůči státním institucím a vůči poskytovatelům podpory z Evropské unie.

Poslední podmínka, na kterou jsem tak nějak narazila, byla, že i když žádáte o dotace, musíte mít i tak svůj kapitál na financování projektu dostatečně vysoký na to, abyste přinejhorším dokázali všechny náklady uhradit sami. Je zde také možnost úvěru, díky kterému bude dotace vyplácena až zpětně. Není to sice ta nejlepší možnost, jak se k dotaci dostat, ale myslím si, že všechno lepší než žádná podpora, že?

Systém MS2014+

Žádosti bude také možné vyřizovat pouze v systému MS2014+, takže pokud chcete tuto výzvu od Ministerstva průmyslu a obchodu, doporučila bych vám zjistit si, jak se se systémem pracuje, abyste potom nebyli překvapeni. :/ Takže ač se to mohlo zdát, dotace na elektromobil pro firmy nebude až tak jednoduché získat, jak se mohlo na první pohled zdát. Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že by mělo být podávání žádostí a celková realizace co nejjednodušší. No uvidíme, podávání žádostí o dotace je alespoň pro mě vždy jedna z opravdu složitých činností, tak se asi necháme všichni překvapit, s jakým složitým postupem opět výše zmíněné ministerstvo přijde.

Vyplácení pracovních cest

Další novinka pro firmy od roku 2021 je také hodnota vyplácení pracovní cesty. Pokud se totiž tato cesta uskuteční v automobilu poháněném elektřinou, je možné dostat příspěvek rovný referenční ceně elektřiny.  V roce 2020 to bylo 4,8 Kč za 1 kilowatthodinu. Toto vyplácení nákladů na pracovní cesty je možné i v případě domácího nabíjení, kde nemáte možnost vytištění účtenky jako důkazu o nabíjení vozidla. Tento velmi vstřícný krok významně ulehčuje následnou administrativu a dělá tak tuto možnost opět ještě o něco více dostupnou i pro zaměstnance, kteří v okolí zrovna nemají dobíjecí stanici.

Vozy s elektrickým nebo hybridním pohonem však stále využívá podle průzkumů jen 22 % dotazovaných firem.

Dotace na dobíjecí stanice

Jak jsem již zmiňovala, dotace se nebudou týkat jen a pouze elektromobilů, ale také cargo kol a dobíjecích stanic, kterých je po Česku rozmístěných prozatím žalostně málo. Bohužel ani touto dotací se to nezlepší. Tato dotace se totiž bude sice týkat až 1500 dobíjecích stanic. Tyto stanice budou ale opět jen pro podnikatele a budou pro obyčejné spotřebitele neveřejné a dotace na ně nedosažitelná.

Z celkového množství aut v oběhu je nyní asi 10 000 z nich elektricky poháněných, takže tato podpora by mohla dle mého názoru výrazně rozšířit používaní a nákup elektromobilů. Jedním z hlavních a často zmiňovaných problémů je totiž dojezdová vzdálenost, kdy s autem se spalovacím motorem jednoduše zastavíte, během 5 minut natankujete a jedete dál. U elektromobilu to ale tak jednoduché není, a proto se mi toto zdá jako krok tím správným směrem. 😊

Dotace na elektromobil pro fyzické osoby

Celý tento článek je věnovaný právě dotacím velké, střední i malé podniky a má to také své opodstatnění. Dotace pro fyzické osoby se totiž v tomto roce neplánují. Myslím si však, že pokud se má elektromobilita rozšířit v celé České republice, budou se muset podmínky pro splnění nároku na dotace o hodně rozšířit.

Takže pro ty, co doufali, že si v tomto roce koupí elektromobil se slevou, tak si ještě budou muset chvíli počkat. Nezoufejte však, dle mého osobního názoru je vše na dobré cestě, abychom si slevu na auto mohli zařídit všichni.

Pokud tedy zvažujete využití dotací, které vám alespoň z části pokryjí náklady na koupi elektromobilu, tak bych s tím rozhodně neváhala. Dotace budou sice vypsány až do roku 2025, ale 70 % z peněz uvolněných právě pro tyto dotace se musí vyčerpat do konce tohoto roku. A zbytek peněz do roku 2023. Do roku 2026 se všechny projekty musí zorganizovat a proplatit.

Při koupi nového vozu také nesmíme zapomínat na povinné ručení.  Vždy je dobré si srovnat nabídky pojišťoven, které poskytují povinné ručení nového vozu získaného na dotaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *