Rubriky
Pelmel Rady

Život bez nábytku – alternativní bydlení

Možná jste v poslední době zaregistrovali rozmach trendu nazvaný minimalismus. Do jaké míry je to jen trend a estetika, než životní filosofie záleží na konkrétním člověku, dnes se ale zaměříme na to, jaké to je žít bez nábytku a jaké to přináší výhody.

Dá se to vůbec?

V knihovně můžete najít spoustu literatury odkazující na jednoduchý život. Pokud zabrouzdáte na internetu, několik odkazů na lidi praktikující alternativní život také naleznete. V dnešní době je většina z nás zvyklá na luxus a komfort, něco takového může být i děsivé. Jaké jsou alternativy nábytku?

Ložnice

Místo, kde trávíme většinu dne (tedy pokud dodržujete pravidelný spánkový rozvrh). Mělo by to být místo klidu a odpočinku, relaxace po dlouhém náročném dni. Nejčastěji vlastníme dřevěnou postel s roštem a různě drahou matrací.

Futon

O této japonské posteli už jste možná slyšeli, někteří ji v ložnici dokonce již mají. Původní japonská postel se skládala z podložky tatami, na které se umisťovala matrace – futon. Jedná se nejčastěji o pláty bavlny, či jiného přírodního materiálu naskládané a utěsněné na sobě v plátěném pouzdře. K tomuto vybavení patří i běžná deka a polštář, často také z bavlny.

Umístění ihned na podlahu znamená spaní velmi nízko, někomu to nemusí vyhovovat z hlediska zvedání se z podlahy. V obchodech tak lze zakoupit i speciální rámy, které futonovou matraci zvednou o pár centimetrů ze země, což je výhodné i pro její údržbu, jinak se musí venku nechat vyvětrat ideálně jednou za měsíc. Pro více místa můžete zakoupit skládací matraci, kterou kdykoli odložíte dle potřeby. Pokud neholdujete myšlence minimalismu, jedná se stále o výhodné spaní pro návštěvy.

Z lékařského hlediska jsou rovné a pevné matrace ideální na spaní. Slibují úlevu od bolesti zad a páteře, kvalitnější spánek a více energie. Pokud spíte na zádech, nejlepší je spát úplně bez polštáře, aby páteř byla ve vodorovné poloze. Při spaní na boku použijte vyšší polštář tak, aby vaše páteř na zádech byla v jedné linii s páteří krční. A jestli by tato matrace pro vás byla příliš nepohodlná, můžete na ni zkusit položit karimatku pro větší komfort, dokud si na ni nezvyknete.

Hamaka

Původní doména jihoamerických indiánů a později mořeplavců, u nás známá spíše jako houpací síť. Jedná se o látku nataženou mezi dvěma stromy, která následně utvoří příjemné lehátko. Ve sportovních obchodech lze zakoupit velmi levně.

Důležitými parametry jsou minimální potřebný rozestup mezi stromy (= zdmi ve vašem pokoji), materiál, délka a šířka samotného lehátka. Hamaka se v interiéru upevňuje pomocí šroubů či hmoždinek do zdi. Šířku volte podle toho, jestli chcete spát podélně, nebo napříč, v tom případě je vhodná šířka podle vaší délky. Jinak se orientujte výškou podle vaší výšky. V hamace se nespí přímo mezi dvěma závěsnými body, ale trochu nakřivo, je to pohodlnější pro ramena a máte více prostoru.

Při spaní v hamace jsou hlava a nohy mírně zvedlé, mozek se prokrvuje a dochází k příjemnému odpočinku. Pokud se neodvážíte v hamace spát, je však ideální houpačkou pro děti i pro vás. Navíc jde sbalit do malé ruličky a využijete ji i na dovolené či v kempu.

Obývák (a jídelna)

Zde se pravděpodobně jedná o nejvíce radikální změnu. Extrémní minimalisté jsou schopni se rozloučit i s gaučem, jídelním stolem a židlemi. Namísto toho se jejich obývák skládá z pouhého koberce a případných podložek na sezení. Výjimku tvoří jen třeba sada skládacího nábytku.

Skládací nábytek

Mnozí ho znají jen z fascinujících videí, kdy slečna celou židli vezme a během sekundy rozloží. Jedná se o speciálně skládaný papírový karton, který funguje jako harmonika. Prodává se jako stůl, pohovka či jen prostá židle. Vypadá zajímavě a zároveň nezabere skoro žádné místo.

Pro relaxaci, práci na počítači či čtení se sedí jen na této podložce, není tomu jinak ani u jezení.

Kuchyně, koupelna

Tyto místnosti jsou plné nábytku, který v minimalistických domech stále přetrvává. I když je obsah skříní přehledný, kuchyň a koupelna stále vypadají jako ty klasické.

Cestování

Pokud milujete život dobrodružného cestovatele, velmi oceníte to, že můžete svoji domácnost prakticky celou jednoduše sbalit a vzít si ji kamkoli s sebou. Tyto praktické kousky využijete i jen při krátkodobém cestování.

Závěrem

Minimalistický styl bydlení rozhodně není pro všechny, někteří si ho možná oblíbí, jiným postačí představa, jak takové bydlení bez/ s minimem nábytku může vypadat. Pokud patříte mezi druhou část, můžete si stále ale vzít tip na interiérové vychytávky či třeba vybavení na cesty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *