Rubriky
Rady

Jak na štěnice svépomocí?

Lepší upír v bytě než štěnice mezi nábytkem

Mít v domě upíra je zcela jistě senzace, tedy pokud nepatříte mezi jeho první oběti. Potom, co byste si užili tu slávu a popularitu i potom, co by váš byt opustil odborník na paranormální jevy, by vám však i onen upír začal brzy pít krev. Byl by však mnohem lepší variantou než štěnice, které jsou mnohdy spojovány i se špatnou hygienou. Jak se štěnic zbavit?

Kousnutí od štěnice

Boj se štěnicemi je podobný jako boj s obávaným Drákulou! Víte, co mají štěnice a Drákula společného? Oba tito tvorové pijí krev! A u obou je nutná jejich důsledná likvidace. Zatímco u Drákuly postačí dřevěný kůl vbitý do srdce, případně svěcená voda, u štěnic je potřebný zásah profesionála. Bohužel štěnice nejsou jen otázkou jednoho bytu, v případě dlouhodobého neřešení problému jejich přítomnost pocítí celá bytovka, případně panelák.

Kde se vzaly štěnice?

Vy jste je nezvali, v bytě či domě máte čisto, tak odkud se štěnice vzaly? Mnoho lidí si výskyt štěnic dává mylně do souvislosti se špatnou hygienou domu či bytu. To však není na místě, protože se štěnice vyskytují i v čistém prostředí. Nejčastěji si je přivezete s sebou z dovolené (v zavazadlech) nebo ve starém nábytku (například válenda po babičce). Štěnice však nejsou problémem jen bytů a domácností, ve velkém se s nimi potýkají i hotely, nemocnice a domovy důchodců. Štěnice jsou zkrátka všude. Navíc je boj s nimi mnohem těžší, protože se stávají více odolné proti běžným hubícím prostředkům. Zkrátka mají tuhý kořínek!

Životní cyklus štěnice

Na štěnice svépomocí

Dříve, než štěnice spatříte, dozvíte se o nich skrz svědící štípance na kůži. Teprve až potom, co vyloučíte ekzém i alergii na prací prášek zjistíte, že doma máte nezvaného nájemníka, tedy nájemníky.

Štěnice domácí je velmi nepříjemní parazit, který žije hlavně v noci. Saje krev lidí i zvířat a za celý svůj život je schopná naklást až 500 vajíček! Umíte si tedy představit, co se stane, když nad problémem se štěnicemi mávnete rukou. V dospělosti jsou dlouhé asi 4mm a mají tmavě hnědou barvu. Smutnou zprávou je, že pokud doma štěnice zatím nemáte (nebo o sebe ještě nedaly vědět), žádná prevence nepomůže. Možná se jen vyplatí věci kontrolovat a proti případným štěnicím zasáhnout, pokud je jich ještě malý počet. Při jejich hubení pomůže klasické vysávání a praní lůžkovin a dalších povlaků minimálně na 60°C. Při této teplotě totiž dokonale zlikvidujete roztoče. Bohužel v drogerii běžně dostupné postřiky příliš nefungují, a proto je lepší si na hubení štěnic pozvat odbornou deratizační firmu.

Štěnice v posteli

Proč pozvat profesionálního deratizátora?

Boj se štěnicemi může být velmi náročný a vyčerpávající. Pro úsporu času, energie i financí i pro důkladnost provedené deratizace je proto lepší pozvat si profesionálního deratizátora, který se o váš štěnicemi zamořený byt postará.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *