Rubriky
Pelmel

Konstrukční sádrokarton oblíbený stavební materiál

Konstrukční sádrokarton je stavební materiál vyráběný ze sádry a kartonu. Jedná se o materiál, který se využívá zejména pro výstavbu příček, stěn, stropů a dalších konstrukčních prvků v interiéru.

(zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gipsskivor.jpg)

Jak se vyrábí konstrukční sádrokarton?

Konstrukční sádrokarton se vyrábí z papírového jádra, na které se aplikuje vrstva sádry a další vrstva papíru. Tyto vrstvy se poté vysouší, čímž vznikne pevný a stabilní materiál. Následně se sádrokartonové desky řežou na požadované rozměry a aplikuje se na ně povrchová úprava.

Vlastnosti a výhody konstrukčního sádrokartonu

Konstrukční sádrokarton má mnoho výhod, které ho činí oblíbeným stavebním materiálem. Patří mezi ně:

  1. Jednoduchá instalace – sádrokartonové desky jsou snadno řezatelné a tvárné, což umožňuje jednoduchou instalaci bez nutnosti použití speciálního nářadí
  2. Odolnost proti ohni – sádrokarton je nenasycený organický materiál, což znamená, že se nespálí. Navíc může být doplněn o nehořlavý materiál, což zvyšuje jeho odolnost proti ohni. Ohnivzdorné desky bývají často označené růžovou barvou.
  3. Zvuková izolace – konstrukční sádrokarton má dobré zvukově izolační vlastnosti, což znamená, že snižuje hluk, který proniká do prostoru.
  4. Odolnost proti vlhkosti – sádrokarton může být vyroben s vlhkostí odolným povrchem, což znamená, že se může použít v místech s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně. Takové desky mají zelenou barvu.
  5. Možnost malby a dekorace – sádrokartonové desky jsou bílé, což umožňuje snadnou úpravu povrchu. Sádrokarton lze snadno vymalovat, tapetovat nebo obložit jiným dekoračním materiálem.

Nevýhody konstrukčního sádrokartonu

  1. Omezená nosnost – klasický konstrukční sádrokarton může být použit pouze pro lehké konstrukce, jako jsou příčky a stěny. Pro větší konstrukce je potřeba použít vysokopevnostní sádrokarton nebo jiné stavební materiály.
  2. Náchylnost k poškození – konstrukční sádrokarton může být snadno poškozen přímým působením vody nebo mechanicky, kvůli čemu může být nutné jej vyměnit.

Využití konstrukčního sádrokartonu ve stavebnictví

Konstrukční sádrokarton se používá především pro výstavbu příček, stěn a stropů v interiéru. Voděodolný sádrokarton oblíbeným materiálem pro obklady v koupelnách a kuchyních díky své odolnosti proti vlhkosti. Dále se díky snadné tvarovatelnosti používá pro vytváření šikmých stropů a pro vytváření zakulacených a zaoblených konstrukcí. Sádrokartonové desky jsou také populární pro vytváření skrytých nástěnných panelů, stropních podhledů a pro instalaci osvětlení.

Shrnutí

Vzhledem k mnoha výhodám, které konstrukční sádrokarton nabízí, je to oblíbený materiál pro stavební projekty. Nicméně, je důležité zohlednit i jeho omezení a vybrat správný materiál pro daný projekt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *