Rubriky
Pelmel

5 velkých záhad dějin ve fotografiích

Již od úsvitu dob lidstvo fascinovaly záhady. Obvykle si je vykládali jako důsledek činnosti nadpřirozených či mimozemských tvorů.

Během staletí se nastřádala spousta záhad. S rozvojem technologie se pak stalo snazším prozkoumat dříve neprozkoumané, a objevit neobjevené.

Podívejme se proto společně na některé nejznámější fotografie a obrázky monster, mimozemšťanů a dalších záhadných bytostí, které nám dokazují, jak úžasně zvláštní svět může být.

Lochnesská příšera (565 n. l.)

Zdroj obrázku

Lochnesská příšera, též zvána přívětivěji Nessie, je bájné stvoření, které údajně žije v jezeru Ness ve Skotsku (loch je skotský výraz pro jezero). Může jít o jednu z nejstarších záhad vůbec na tomto seznamu, neboť zprávy o jejím spatření sahají až do roku 565 našeho letopočtu.

Od té doby již celá řada lidí tvrdila, že lochnessku zahlédli, ale vysvětlení možných spatření obvykle bývají daleko prozaičtější – od plavoucích kmenů až po odlesky slunce na hladině jezera.

Spirituální seance (1912)

Zdroj obrázku

Během devatenáctého a dvacátého století se rozmohl trend spirituality, který ovlivnil mnoho lidí a přesvědčil je, že je možné komunikovat s mrtvými prostřednictvím médií. Objevili se podvodníci, kteří víry nebohých pozůstalých využili, aby je mohli připravit o peníze.

Favoriti mezi tehdejšími médii pak údajně oplývali schopnosti produkovat ektoplazmu, vyvolat přízraky a zjevení, jejichž přítomnost nešlo racionálně vysvětlit. V této fotografii žena jménem Marthe Béraud podle všeho vyčarovala světlo vycházející jí z dlaní, a nad její hlavou můžete spatřit ektoplazmu.

Moderní cestovatel časem (1941)

Zdroj obrázku

Pokud se pustíte do prohledávání internetu, najdete řadu příběhů a legend o cestovatelích časem. Jeden z nejpopulárnějších příběhů vznikl díky fotografii pořízené roku 1941 během opětovného otevření South Fork mostu v Britské Kolumbii.

Fotografie zobrazuje v davu stojícího muže oděné v moderně působícím oblečením a nosícího sluneční brýle, zatímco ostatní lidé kolem něj jsou oděni v dobových šatech. Ačkoliv se objevila řada možných vysvětlení pro tuto fotografii, stále je v internetových vodách velmi populární.

Mimozemský talíř z McMinnville (1950)

Zdroj obrázku

V květnu 1950 Paul Trent na své farmě poblíž McMinniville v americkém Oregonu pořídil řadu fotografií. Tyto záběry podle všeho zachycovaly kovový oválný objekt pohybující se pomalu napříč oblohou nad farmou.

Této události kromě Paula Trenta přihlížela i jeho žena Evelyn. Navzdory mnoha tvrzením, že dané fotografie jsou padělky, si manželský pár stál za svým a nadále prohlašoval, že fotografie jsou reálné, a to až do své smrti na počátku devadesátých let.

Yetti (1967)

Photo shows what former rodeo rider Roger Patterson said is the American version of the Abominable Snowman. He said pictures of the creature, estimated at 7 1/2 feet tall, were taken northeast of Eureka, California.

Zdroj obrázku

Legenda o Yettim se datuje až do roku 1867, kdy několik lidí nahlásilo, že spatřilo obřího “divokého muže”, jak se potuluje lesy a horami v Americe a v Kanadě.

V roce 1967 pak filmaři Roger Patterson a Robert Gimlin vytvořili nejslavnější záběr Yettiho v dějinách. Jeho autentičnost byla od té doby opakovaně zpochybněna, ale nelze popřít, že fotografie stále působí poutavě.

Poznámka: Všechny použité fotografie jsou na internetu volně dostupné k použití.

Svatební fotograf Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *