Rubriky
Pelmel

Jak si vybrat plemeno psa

Přemýšlíte o pořízení nového člena rodiny, ale nevíte, jaké plemeno vybrat? Nový člen domácnosti, pes, by měl být u vás spokojený, a proto je třeba vybírat plemeno podle pár kritérií. Samozřejmě se tu nebavíme jen o nějaké věci, takže je třeba se zamyslet, jaké plemeno si pořídíte, ať ani vy ani pejsek, netrpí. 

Jakých kritérií si při pořizování všímat? To se dnes dozvíte v dnešním článku. 

Zkušenosti chovatele

Prvním, důležitým kritériem, jsou právě vaše zkušenosti. Pokud nemáte žádné zkušenosti, neměli byste ve výběru volit taková plemena, která potřebují pevnou ruku a výcvik. Pokud však zkušenosti máte a celý život vám z části vyplňují psí členové, tak vás toto kritérium nijak neomezuje při výběru.

Vaše zdatnost

To, že máte zkušenosti s psi, ještě neznamená, že zvládnete velké a energické psy. Pokud jste postarší dáma, není dobrý nápad si pořizovat velké plemeno, které je těžko zvládnutelné. Proto také přemýšlejte, kdo se bude pejskovi nejvíce věnovat, a jak je na tom po fyzické stránce. 

Také je třeba zvážit výběr plemena, pokud máte doma děti. Ne všechna plemena jsou mírumilovná a vhodná k dětem.

Čas

To, kolik času, pejskovi můžete věnovat, hraje také podstatnou roli. Existují plemena, která tolik nevyhledávají lidský kontakt a budou šťastné na zahradě s útulnou boudou, kdy jim stačí jen pár vašich návštěv. Pokud máte zahradu, máte to o to jednodušší. Ti, kteří bydlí v bytě, to mají o něco komplikovanější, protože toho času na psího mazlíčka budou potřebovat více. 

Ti, co bydlí v bytě a nemají tolik času, by si měli pořídit plemeno, které nevyhledává tolik lidský kontakt a stačí mu pár krátkých procházek za účelem venčení. 

Pokud jste celý den doma a pořizujete si pejska, aby vám nebylo smutno v bytě či baráčku, můžete si pořídit plemena, která jsou přímo závislá na člověku. 

Peníze

Jistě vás nepřekvapí, že také peníze hrají významnou roli. Nejen při koupi, ale také při následné péči o pejska. Čím větší plemeno si pořídíte, tím toho více sní a vy tedy více zaplatíte za krmení. 

Pes potřebuje kvalitní a dobrou stravu stejně jako vy, proto je třeba zvážit, jak jste na tom finančně, ať zbytečně netrpí na nekvalitních granulích. Také veterinářská péče není vždycky za hubičku. 

Prostor

V poslední řadě je třeba také zvážit prostor, kde budete pejska mít. Pokud máte zahradu a chcete ji využít pro pejska jako hlídače, vybírejte takové rasy, které lehce zvládnou zimu a jsou tedy dlouhosrstí. Krátkosrsté plemena patří spíše do domu či bytu. Ovšem opět je třeba zvážit, zda bude mít pes v bytě dostatek prostoru a vy dostatek času na jeho pravidelné procházky.

Pokud si stále nevíte rady, na internetu najdete jednoduchý test, kde si výše zmíněná kritéria zaškrtnete podle svých možností a vyjdou vám plemena vhodná pro vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *