Rubriky
Pelmel

Jak na úsporu plynu

Slovo plyn, omezení dodávek plynu a růst jeho cen se v poslední době v médiích vyskytuje stále častěji.

Dodavatelé postupně zveřejňují nové ceníky, které nás jistě nepotěší a je třeba si s předstihem rozmyslet strategii, kterou zaujmeme. Bude to pro většinu dost těžké, protože při současných cenách energií se obecně moc neplýtvá. Dávno jsou pryč doby, kdy radiátory nebyly osazené termostatickými ventily, topení jelo na maximální výkon po celou zimu, a přebytečné teplo se prostě odvětralo oknem. Pryč jsou doby, kdy si každý člen domácnosti napustil ke koupeli každý den plnou vanu horké vody. Velká část domů je z úsporných důvodů i zateplená a má vyměněná okna, energiemi se rozhodně neplýtvá, ale zřejmě budeme muset udělat ještě krok navíc k úsporám, pokud nechceme žasnout nad účty za spotřebu.

Vaříme a pečeme na plynu.

Některé domácnosti využívají plyn pouze k vaření. V novém ceníku je cena za jednotku tohoto plynu nejvyšší. Pokud se ve vaší domácnosti vaří a peče denně na plynovém sporáku, změna ceny se vás prostě citelně dotkne. Pokud jste už třeba přemýšleli nad výměnou sporáku za elektrický, možná nastal ten správný čas. Milovníci domácí kuchyně připravující pokrmy převážně doma na plynu si budou muset osvojit třeba i jiné postupy, než byli doposavad zvyklí.

Šetřící postupy:

  1. Úpravy pokrmů rozhodně nepřetahujeme, hlídáme správné časy nastavenou „minutkou“.
  2. Pokud stavíme hrnec s vodou na sporák a čekáme na bod varu, nikam neodcházíme a moment pečlivě střežíme.
  3. Vyhneme se pomalým hrncům a dáme přednost hrncům tlakovým, kde je úprava pokrmu rozhodně mnohem rychlejší.
  4. Dobře si rozmyslíme úpravu masa dlouhým mnohahodinovým pečením.
  5. Pečení sladkých moučníků si ideálně naplánujeme na den, kdy pečeme v troubě oběd nebo večeři a bezprostředně využijeme zahřáté plynové trouby.

Ohříváme plynem vodu

Část domácností využívá plyn k ohřevu vody. Teplá voda slouží především k naší hygieně a mytí nádobí. Ti, kteří mají doma myčku, mají trošinku výhodu. Kdo ještě s nákupem myčky váhá, je možná nyní ten ideální okamžik k nákupu.

A jak šetřit s ohřátou vodou?

  1. Seřiďte si váš plynový kotel a nastavte na něm optimální teplotu. Bude stačit okolo 50 °C.
  2. Pokud jste ještě koupel v napuštěné vaně nezaměnili za sprchování, nyní je ten správný čas. Také frekvence koupelí, nebo sprchování je sice na vás, ale pokud se nebudete sprchovat každý den, rozhodně hygienu nezanedbáte.
  3. Správné sprchování. Je logické, že sprchu nenecháváme téct nepřetržitě. Tělo osprchujeme, vodu vypneme a umyjeme se. Následně se opláchneme.
  4. Pokud nemáte myčku a nádobí myjete pod proudem vody, zkuste se zamyslet, jestli je tento způsob nevyhnutelný. Pokud je pro vás mytí nádobí v napuštěném dřezu nepřijatelné, nastavte slabší a chladnější proud tekoucí vody. V kombinaci s mycím prostředkem k dostatečnému umytí nádobí jistě postačí i tato úspornější varianta.

Topíme plynem

V nedávné době výhodné a vychvalované vytápění plynem dnes možná nahání trochu hrůzu. Ti, kteří v nedávné době vyměnili své staré kotle na tuhá paliva za kotel plynový, se bojí nastávající topné sezóny možná nejvíc. Jak si tedy zachovat přijatelný životní teplotní komfort, a přitom finančně nevykrvácet?

Šetříme topením

  1. Kotel musí být správně nastavený, je třeba mu dopřát odbornou revizi a seřízení.
  2. Omezit únik tepla. Pokud nemáte dům zateplený a vyměněná oknazamyslete se nad touto možností, zřejmě uzrál ten správný čas na realizaci. Zateplení objektu a správně zvolená okna, která dobře těsní, jsou jednou z priorit při úsporách energií.
  3. Chcete starší litinové radiátory vyměnit za moderní? Pokud nejsou poškozené, nedělejte to. Litina díky svým schopnostem absorpce déle sálá, radiátor má větší objem, takže tato investice by úsporu nepřinesla. Pokud potřebujete nový radiátor, dobře zvažte jeho velikost vzhledem k vytápěné ploše, případně je třeba vyhledat radu odborníka.
  4. Využívejte termostatické hlavice, nenechávejte teplotu nastavenou na stále stejné hodnoty. Obecně se doporučuje obývaný prostor přes den vytápět na 22 °C, přes noc na 18 °C, což znamená na hlavici nastavit na noc stupeň 2 a přes den stupeň 3.
  5. Topení řádně odvzdušněte, ať bezproblémově topí na nastavený výkon.
  6. Neobývané místnosti v rozlehlejších bytech nebo domech není dobré nechat úplně bez vytápění. Pokud zde vypnete radiátor, teplota ve studených zimních dnech bude pochopitelně klesat, místnost se vychladí včetně stěn, které následně budou chladit i obývané místnosti.
  7. Věnujte pozornost i utěsnění dveří mezi jednotlivými místnostmi.
  8. Správné větrání. Vyvětrat místnost je prostě nezbytné i v zimních měsících. Nenechávejte ovšem pootevřené okno delší dobu, ale větrání proveďte intenzivně tak, aby se vyměnil v místnosti vzduch, ale stěny a zařízení místnosti udržely svoji teplotu, aby nedošlo k celkovému ochlazení prostoru. Nejlepší je plně otevřít okna v bytě, nebo domě, která jsou umístěná proti sobě a nechat vzduch proudit, dokud nedojde k jeho výměně.
  9. Pokud odjíždíte na určitou dobu mimo bydliště, tak topení zcela nevypínejte. Nechte ho temperovat na přijatelnou hodnotu podle délky nepřítomnosti. Následné vytopení objektu by bylo nákladnější než průběžná temperace.
  10. Pokud chcete ušetřit, nebo se pouze neděsit účtů za spotřebu, zapomeňte na „trenýrkovou teplotu“.

Vařit a mýt se musíme. U vytápění je důležité, jaká zima se na nás chystá. Budou dlouhodobé silné mrazy a větrno? Nebo bude zima milostivá? Zkuste dodržet některá z prověřených doporučení a uvidíte, jak se vám osvědčí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *