Rubriky
Pelmel

5 destinací v Praze, které byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Když se chystáme vyrazit někam na prázdniny, ruku na srdce, kolik z nás dá přednost krajům naší rodné země namísto exotickým destinacím? Asi málokdo, že? Ale i v České republice jsou místa, která bychom si rozhodně měli připsat na svůj pomyslný seznam destinací hodných návštěvě. Nespočet zajímavých míst najdeme například v Praze. Pojďme se podívat na 5 z nich!

  1. Pražský hrad

Pražský hrad se řadí mezi jedny z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších českých památek vůbec. Jeho kořeny sahají již do 9. století, kdy byl hrad založen přemyslovským knížetem Bořivojem. Nyní slouží jako sídlo prezidenta republiky. Najdeme zde například slavnou katedrálu sv. Víta, ve které jsou uloženy korunovační klenoty. Hrad se pyšní i svým místem v Guinessově knize rekordů, jakožto největší hradní komplex na světě.

  1. Staroměstské náměstí

Staroměstské náměstí je jednou ze zastávek, které si skutečně nemůžete nechat ujít. Obklopují ho historické stavby, z nichž vyniká Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, husitský kostel svatého Mikuláše na Starém Městě, palác Kinských a dům „U Kamenného zvonu“. Každou celou hodinu se tu děje pochod apoštolů na historickém orloji, který je současně nejstarším fungujícím orlojem na světě. Uprostřed náměstí tu své místo zaujímá i socha Jana Husa.

  1. Karlův most

Karlův most nahradil předchozí Juditin most, stržený roku 1342 při jarním tání ledů. Ve 14. století byl postaven Karlem IV. Ačkoli po Karlově mostě v minulosti vedla dráha městské dopravy, v současné době je využíván pouze jako pěší. Most zdobí 30 pískovcových soch, z nichž nejznámější je socha sv. Jana Nepomuckého.  Přesný datum a čas položení prvního kamene byl vypočítán astrology, a možná právě díky nim nám tu tento krásný most ještě stojí. A navíc, výhled je k nezaplacení.

  1. Petřín

Pokud máte dost rušného města a chcete si naopak užít trochu přírody, možná vás zaujme právě toto místo. Na Petřín se můžete nechat vyvést lanovkou a u toho se kochat pražskými panoramaty. Pokud jste na své malé dobrodružství přibrali i děti, nezapomeňte je vzít do zrcadlového bludiště. Mimo jiné, Pražané považují Petřínský kopec za magické místo spojené s láskou, takže výlet do těchto nerušených částí Prahy se svou drahou polovičkou je více než na místě.

  1. Vyšehrad

Dalším kouzelným místem je bezpochyby Vyšehrad. Mimo úchvatných výhledů na Prahu se toto místo stalo předmětem mnoha pověstí. Uvidíte zde nádhernou Baziliku sv. Petra a Pavla, sklepení, Staré purkrabství, několik bran či rotundu sv. Martina. A pokud byste chtěli zavzpomínat na české velikány, najdete tu hřbitov zvaný „Slavín“ kde odpočívá nejen Bedřich Smetana nebo Karel Čapek, ale třeba i Božena Němcová či Antonín Dvořák.

Ať už se vydáte na místa vypsaná výše, nebo zvolíte jiná úchvatná místa Prahy, na rovinu vám řeknu, že neprohloupíte. Jednoduše řečeno, Praha je plná krásy a překvapení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *