Rubriky
Pelmel

Což takhle dát si šneka?

Jíst tu slizkou potvoru? To ani náhodou. Šneci a další podobní slizouni jsou odpudiví už na pohled, ještě si to cpát do hlavy?

Jenže…

Italové i Francouzi spotřebují cca 30 tun hlemýždího masa ročně. Šnečí maso je neuvěřitelně zdravé, má velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, maso je tedy velmi dietní. 100 g šnečího masa obsahuje jen 76 kalorií a necelé 1 % tuku. Šnečí maso je (údajně) velmi chutné, jemné, neobsahuje žádné kosti ani šlachy. Jeho výživová hodnota je vysoká:

  • 17 % proteinů
  • železo, fosfor, měď, zinek, vitamín A, B6, B12, vápník, hořčík
  • aminokyseliny a lysin

Příprava šnečí pochoutky je celkem obtížná. Trvá až 10 dnů. Nejprve je nezbytné zbavit se vnitřností, ulity a slizu, což je časově náročnější. Doma si tedy šneka asi neuděláte.

Tohle jsou docela pádné důvody, proč šnečí maso ochutnat. Kde ale najít v Praze dobrou restauraci? Zkusil jsem Google a byl to celkem problém. Hodně mi vyskakovaly vánoční šneci, ale do Vánoc daleko a já chci nějakou normální delikatesu. Nakonec jsem vyguglil Šnečí farmu s restaurací v Praze 8.

Jdeme na šnečí speciality

Největší šnečí farma v Česku, která ročně vyprodukuje 30 tun šneků, kteří míří do Itálie, Španělska a samozřejmě také do Česka, by měla být zárukou kvality.

Parkování není problém, takže vyrážíme. Otevřeno mají až od 16 hodin, takže šneka k obědu si nedáte. Ve šnečí restauraci je padesát míst a v nabídce bylo šnečí filé na žampionech, grilovaní šneci, šneci po burgundsku a šnečí filé v žampiónech, případně v tortille. Já se nakonec rozhodl zkusit šneky grilované a…  cítil jsem se jako v jiném světě. Jako ve světě té nejvyšší kulinářské gastronomie, jako u Pohlreicha v CAFÉ IMPERIAL, jako v ENTREE v Olomouci… Těžko se to popisuje. Šneci na talíři a hned je o něco více radosti na světě.

Fotografie použity ze stránek farmasneku.cz


Samozřejmostí je také velký výběr kvalitních alkoholických i nealkoholických nápojů. 

Summa summarum pozitivní zážitek, který doporučuji i vám.

Dodatek: Objevil jsem šneky v e-shopu na Internetu, zkusil jsem objednat a připravit doma. Příprava cca 5 minut v troubě. A… není to ono, s restaurací se to nedá porovnat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *