Rubriky
Auto Pelmel

Autopůjčovny – recenze

První zkušenost s autopůjčovnou, obezřetnost je na místě

Pronájem auta na dovolené byl ještě relativně nedávno považován za luxus. V současné době s rostoucí poptávkou a nabídkou však cena půjčovného klesla. Bohužel ne všechny autopůjčovny nabízí kvalitní služby.

Na co si dát pozor?

V tomto článku mluvím z vlastní zkušenosti a doporučení je tedy čistě subjektivní. Mluvím především o autopůjčovnách v Česku, i když jsem zažil pronájem auta i v zemích EU. Nechci vás od pronájmu odradit, spíše naopak. Nesetkal jsem se s vyloženě podvodnou firmou, spíše nesolidní, ale tu najdete v každém odvětví. Dejte si hlavně pozor na určité pasáže ve smlouvě.

Hledal jsem na internetu nějakou službu, která by se zabývala kvalitou českých a evropských autopůjčoven, nic jsem ale nenašel. Takže nezbývá než to řešit přes fóra či přes vyhledávač.

Jak vybrat tu správnou autopůjčovnu?

Pokud jedete na dovolenou (pokud vás jede více doporučujeme půjčovnu dodávek – až 9 míst),  či služební cestu, rezervaci vozu doporučuji on-line předem. Hodně autopůjčoven nabízí nižší ceny při objednávce přes web až o 10%, takže se dá ušetřit relativně dost peněz. Často také dostanete nějaký bonus, třeba autosedačku zdarma.

Pozor na některé doplňkové služby. Je nezbytné si předem ověřit, za kolik je zapůjčení například dětské sedačky, GPS navigace, nosiče a další příslušenství. V krajním případě se může cena za zapůjčení blížit té pořizovací. Většina autopůjčoven má dálniční známky a pojištění už v základní ceně pronájmu. Ale pozor, pojištění je často s relativně vysokou spoluúčastí, třeba 10% (minimálně 10 000 Kč) a na 0% spoluúčast si musíte připlatit. Pojištění platí nejen pro případ havárie, ale i odcizení.

Pozor na dva typy pronájmů. První je bez omezení najetých kilometrů a je výrazně dražší než ten s omezením. Pokud si vyberte druhý a přešvihnete kilometry, můžete se finančně pěkně prohnout. Ve smlouvě si také důkladně nastudujte náklady za čištění vozu. Platí, že vůz musíte předat ve stejném stavu, v jakém jste ho převzali. Pokud tedy cestujete s dětmi a při předání bude vůz od čokolády, sirupu a s rozházenými bonbony, pak je už pozdě číst titěrné písmo ve smlouvě. Dostanete pokutu v ceně vyčištění vozu.

Setkal jsem se také s věkovým omezením, kdy vám vůz vůbec nepronajmou, případně u mladých řidičů (21 let, někde i 26 let) jen s vyšší cenou. Ale jsou i autopůjčovny, které to neřeší.

Co zkontrolovat při převzetí vozidla?

Ať už jste si automobil rezervovali on-line přes www stránky nebo si ho vybrali osobně na pobočce, nepodceňujte důkladnou kontrolu smluv. Pár minut času vám může ušetřit hodně peněz. Já doporučuji, a dělám to tak, že si před podpisem auto vyfotím. Zevnitř i zvenku. Pokud mi pak reklamují nějaký škrábanec nebo poškození interiéru, není problém to dokladovat. Pokud objevíte cokoliv co se vám nezdá, nechte si to připsat do smlouvy, vyplatí se to.

Samozřejmě kontroluji, zda ostřikovače ostřikují a stěrače stírají. Vím, že vám to jako v tom české filmu nemusím hlásit, ale raději to připomínám. Povinná výbava je naprostá samozřejmost a pokud v autě chybí, utíkejte z takové autopůjčovny rychle pryč. Není také na škodu podívat se do servisní knížky, jak se autopůjčovna o vůz stará. Pravidelně servisované auto je prostě nutnost a pokud není, nikdy bych si takový vůz nepronajmul.

Doporučuji také neopomenout poplatek za chybějící palivo. Vůz dostanete s plnou nádrží (ještě jsem se nesetkal, že by to bylo jinak) a s plnou nádrží byste ho měli i vrátit. Ve smlouvě to musí být uvedeno, a mělo by tam také být uvedeno co se stane, pokud na to zapomenete. Většinou vám jen připočtou chybějící litry v nádrži. Tohle vše je dobré si nastudovat předem, většina firem má obchodní podmínky na webu a stačí jen přečíst – stáhnout, např: podmínky autopůjčovny OneTwoGo).

Základní pojištění nemusí stačit

Ano, já jsem prostě pedant a připlácím si. Solidní autopůjčovny vám to nabídnou. Navýšení za dodatečné pojištění nebývá příliš vysoké, ale vždy si vše pořádně přečtěte, zajímejte se o výši spoluúčasti, rozsah krytí a výši plnění. Spěch není dobrý rádce.

Ještě bych dodal, že případné pokuty za přestupky samozřejmě platíte vy, nikoliv autopůjčovna a záloha či kauce se platí dle hodnoty vozidla. Zpravidla bývá od 10 000 do 60 000 Kč, ale nemusíte to platit v hotovosti, často dojde jen k blokaci na účtu pod dobu pronájmu. Jen ty peníze na účtě musíte mít.

Toť asi vše, co vy, máte nějakou zkušenost s autopůjčovnami?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *