Rubriky
Pelmel

Na co si lidé nejčastěji půjčují?

Půjčování peněz je pro Čechy už stejně běžnou záležitostí, jako si například zajít ke kadeřníkovi. Důvodem je poměrně snadná dostupnost tzv. Rychlých půjček, které obdržíte doslova za pár minut od podání žádosti. Nejoblíbenější půjčky jsou od bank a nebankovních úvěrových společností, ale každá třetí půjčka pochází od přátel nebo rodiny. Na co si Češi nejčastěji půjčují?

Na co si Češi půjčují nejčastěji?

Nejčastějším důvodem, proč jsou u lidí populární půjčky 5000, je možnost zaplatit rychle běžné každodenní platby, například inkaso či kroužky a školní potřeby pro děti. Rychlé nebankovní úvěry nám umožňují uspokojit naše současné potřeby. Nejčastěji si půjčujeme malé půjčky do 5000 Kč na běžné výdaje, dále na opravy automobilů, nákup domácích spotřebičů a opravy v domech. Účel využití půjček se také liší pokud jde o generace. Lidé ve věku 18–25 let si častěji než jiné věkové skupiny půjčují peníze na vzdělávání, na studijní pobyty v zahraničí a na dovolenou.

Často se také podporujeme dodatečnými penězi při nákupu nové elektroniky a domácích spotřebičů. Nákup domácích spotřebičů se obvykle provádí pod časovým tlakem a je způsoben selháním starého zařízení. Finanční rezervy má stále malé množství lidí. Jakmile se porouchá lednice, pračka či auto, je tak nejjednodušší volbou sáhnout po půjčce. Ve věkové skupině nad 45 let se také často můžete setkat s půjčováním lidí na léky nebo s úhradou nákladů na léčbu. Starší lidé jsou co se týče konzervativnější a raději hledají jiné řešení pro vyřešení dané situace. Méně populárním, ale kontroverzním cílem rychlých internetových půjček je uzavřít půjčky na splacení jiných závazků. To vzbuzuje mnoho emocí, protože je to první krok k dluhové smyčce.

Půjčka na bydlení nebo na auto

Zatímco obvykle si půjčujeme půjčky do výplaty pro krátkodobé účely, v bance volíme půjčku na vážnější a dlouhodobější investici. Jedním z důvodů je to, že proces žádosti o bankovní úvěr je mnohem složitější, vyžaduje splnění určitých formalit a ověření naší bonity.

Z nabídky bank obvykle využíváme hypoteční úvěry na byty a půjčky na auta. Půjčky na bydlení většinou přijímají mladí lidé, kteří chtějí stabilitu. Toto rozhodnutí je usnadněno tím, že rozdíl mezi splátkou úvěru a měsíčním poplatkem za pronajatý byt je dnes velmi malý a Češi často považují vlastní bydlení za velmi důležitou investici či další milník v jejich životě. Také často dochází ke špatnému odhadu nákladů na rekonstrukci a v tom případě přichází na řadu půjčka. Stejně tak jsou využívány již zmíněné půjčky na auto, kdy nechceme čekat na to, až si potřebnou částku našetříme.

Na co si ještě půjčujeme?

Mimořádné zdravotní pomůcky jsou také jedním ze společných důvodů pro čerpání půjček. Mnoho lidí používá půjčky na úhradu za léčbu, nákup nezbytných léků nebo nákladnou rehabilitaci po nehodě. Největším problémem je však skutečnost, že mnoho Čechů si stále půjčuje peníze na splácení svých současných dluhů nebo na pokrytí nákladů na fixní závazky, jako jsou účty nebo nájemné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *