Rubriky
Rady

Co je dobré vědět, než si pořídím fretku

Fretka byla domestikována asi před dvěma tisíci lety a využívala se pro lov králíků, později byla fretka využívána jako laboratorní zvíře. Dnes se fretky chovají převážně jako domácí mazlíčci.

Trocha biologie

Fretka patří do čeledi lasicovití (Mustelidae). Je to striktně masožravé zvíře s typicky dlouhým štíhlým tělem. Fretky se v zajetí dožívají -6-12 let. Samice je oproti samci drobnější, její hmotnost se pohybuje v rozmezí 600 -1000 gramů. Samci jsou i dvojnásobně těžší než samice. Pohlavní dospělost u fretek nastává mezi 6-9 měsícem života. Chovná sezona začíná v březnu a končí v září. Samice je březí 39-42 dní a přivádí na svět 1-18 mláďat. Mláďata při narození jsou slepá, hluchá a jejich hmotnost se pohybuje mezi 6-18 gramy.

Chov fretek

Fretkám chybí potní žlázy a nejlépe se jim žije při teplotě do 20°C. Jak je psáno výše, fretka je striktní masožravec – v jejím jídelníčku by mělo být alespoň 30 % živočišné bílkoviny. Fretky lze krmit suchým krmivem pro kočky (superprémiové řady granulí), konzervami s vysokým obsahem masa, případně můžete s fretkou BARFovat. Množství vypité vody záleží na typu potravy, čím je potrava sušší, tím víc vypije fretka vody. Obecné rozmezí příjmu tekutiny je 75-100 ml za den.
Fretka má podobně jako kočka různé typy zubů. V dentici je celkem 34 zubů.

Zubní vzorek fretky je následující:

  • v horní čelisti se nachází celkem
    • 6 řezáků,
    • 2 špičáky,
    • 6 třenových zubů a 2 stoličky.
  • V dolní čelisti se nachází celkem
    • 6 řezáků,
    • 2 špičáky,
    • 6 třenových zubů a 4 stoličky.

Kde bude bydlet?


Někteří chovatelé mají pro fretky samostatný pokojíček, jiní jim budují velké voliéry s možností být venku nebo doma podle fretčího uvážení, ale nejčastějším příbytkem jsou drátěné klece s pevným dnem. Do klece (ale i do bytu) je vhodné zařadit větve, škrabadla, budku, měkký pelíšek, aby mělo zvířátko kde odpočívat. Fretka je velmi čistotná a rychle se naučí využívat kočičí záchod s kočkolitem. A samozřejmě nesmíte zapomenout na misky na krmení a napáječku. Pokud budete chovat fretku v bytě, připravte se na její specifický zápach. Tento zápach produkují mazové žlázy, které má fretka po celém těle. Funkce mazových žláz je závislá na pohlavních hormonech, takže čím dříve fretku necháte vykastrovat, tím podstatně snižujete její zápach. Fretčí srst je hustá, má dlouhé psíky a jemnou podsadu, na ocase je srst nesmáčivá a pomáhá tak fretce při plavání. Fretky, podobně jako kočky, o svou srst pečují pravidelně, proto není doporučováno fretky koupat.

Očkování a antiparazitika?

Fretky se vakcinují proti psince. První očkování se provádí mezi 6-8 týdnem, následuje přeočkování za 4 a 8 týdnů a potom každoročně.
Dále se fretka může očkovat proti vzteklině. Toto očkování je důležité zejména tehdy, pokud chcete s fretkou cestovat do zahraničí.
Pro cestování do zahraničí je potřeba nejen očkování proti vzteklině, ale i čip a mezinárodní pas.

K odčervení a prevenci blech či klíšťat lze využít přípravky stejné jako pro kočky – spot-ony, tablety… o vhodném preparátu pro vaši fretku se poraďte s veterinárním lékařem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *