Rubriky
Pelmel

10 nejpodivnějších a nejbizarnějších muzeí, ve kterých jste nikdy nebyli

Muzea jsou obvykle spojována s historií, uměním a vědou. Některá muzea však překračují obvyklé hranice a ukazují bizarní a neobvyklé věci. Svět je plný podivných a bizarních muzeí, od muzea věnovaného toaletám až po muzeum, které představuje vlasové koule. Zde je deset nejpodivnějších a nejbizarnějších muzeí, ve kterých jste ještě nebyli.

Muzeum rozbitých vztahů, Chorvatsko

Muzeum rozpadlých vztahů je muzeum v chorvatském hlavním městě Záhřebu, které vystavuje předměty darované lidmi z celého světa, kteří zažili rozpad vztahu. Mezi exponáty najdete širokou škálu předmětů, například svatební šaty, protézu nohy nebo vycpaného plyšového medvěda. Každý předmět je doplněn popisem, který napsala osoba, jež jej darovala, a který vysvětluje příběh předmětu a vztahu, který představuje.

Muzeum je jedinečným průzkumem lidské zkušenosti s láskou, ztrátou a zlomeným srdcem a získalo si celosvětovou pozornost díky svému inovativnímu přístupu k vyprávění příběhů.

Muzeum Mutter, USA

Mutter Museum ve Filadelfii v USA je muzeum lékařských zvláštností se sbírkou více než 20 000 lékařských vzorků, včetně zachovalých lidských orgánů, částí nemocných těl a koster. Muzeum je pojmenováno po doktoru Thomasi Dentu Mutterovi, lékaři z 19. století, který svou sbírku lékařských zvláštností věnoval filadelfské lékařské koleji.

Muzeum nabízí pohled do historie medicíny a lidského těla a není určeno pro slabé povahy. Mezi exponáty patří lebka muže s kulkou zaseknutou v mozku, zachovalé lidské srdce s dírou a devět stop dlouhé lidské tlusté střevo.

Islandské falologické muzeum, Island

Islandské falologické muzeum v Reykjavíku na Islandu je muzeum věnované studiu penisů. Sbírka muzea obsahuje exempláře z více než 200 různých zvířat, včetně velryb, tuleňů a ledních medvědů, a také několik lidských penisů.

Zakladatel muzea Sigurður Hjartarson začal sbírat exempláře v 70. letech 20. století a muzeum otevřel v roce 1997. Muzeum je dokladem lidské fascinace sexualitou a tělem a díky své jedinečné sbírce si získalo mezinárodní pozornost.

Mezinárodní muzeum toalet Sulabh, Indie

Sulabh International Museum of Toilets v indickém Dillí je muzeum věnované historii hygieny a toalet. V muzeu jsou vystaveny exponáty o vývoji toalet a hygienických postupů, včetně repliky prvního splachovacího záchodu na světě a sbírky starověkých nočníků.

Muzeum je dílem Dr. Bindeshwara Pathaka, sociálního aktivisty, který zasvětil svůj život zlepšování hygieny a veřejného zdraví v Indii. Muzeum je vzdělávacím a poučným pohledem na historii lidské hygieny a hygienických praktik.

Muzeum mučení, Nizozemsko

Muzeum mučení v nizozemském Amsterdamu je muzeum věnované historii mučení a trestání. V muzeu jsou vystaveny různé metody mučení používané v historii, včetně gilotiny, skřipce a železné panny.

Muzeum není pro slabé povahy, protože exponáty mohou být dosti hrůzné. Nabízí však pohled na temnou stránku lidských dějin a způsoby, jakými se společnosti snažily prosadit řád a kontrolu.

Muzeum vlasů Avanos, Turecko

Avanos Hair Museum v turecké Kapadocii je muzeum věnované umění pletení vlasů. V muzeu jsou vystaveny tisíce vlasových koulí, z nichž každá obsahuje pramen vlasů darovaný návštěvnicí muzea.

Vlasové koule jsou zavěšeny u stropu a umělecky uspořádány, což vytváří jedinečnou a neobvyklou atmosféru. Muzeum je dílem Cheze Galipa, místního hrnčíře, který začal sbírat vlasy v 70. letech 20. století jako poctu ženám, které navštívily jeho dílnu. Muzeum si získalo mezinárodní pozornost díky svému neobvyklému přístupu k umění a oslavě lidského těla.

Muzeum čar a kouzel, Velká Británie

Muzeum čarodějnictví a magie v Boscastlu ve Velké Británii je muzeum věnované historii čarodějnictví a magie na Britských ostrovech. V muzeu jsou vystaveny exponáty o různých praktikách a vírách spojených s čarodějnictvím a magií, včetně lektvarů, kouzel a rituálů.

Muzeum je naučným a poučným pohledem na způsoby, jakými se lidé v průběhu dějin snažili spojit s nadpřirozenem, a pro svůj jedinečný a neobvyklý přístup k historii si získalo kultovní oblibu.

Muzeum špatného umění, USA

Muzeum špatného umění v Dedhamu ve státě Massachusetts v USA je muzeum věnované tomu nejhoršímu z nejhoršího v umění. Muzeum představuje sbírku více než 700 uměleckých děl, z nichž každé bylo porotou kurátorů označeno za „špatné“.

Muzeum je oslavou lidského ducha a snahy o kreativitu, i když výsledky nejsou dokonalé. Exponáty jsou záměrně vtipné a hravé a muzeum si získalo oddané příznivce pro svůj jedinečný a neobvyklý přístup k umění.

Muzeum Vent Haven, USA

Vent Haven Museum ve Fort Mitchellu ve státě Kentucky v USA je muzeum věnované umění břichomluvectví. V muzeu je k vidění sbírka více než 900 břichomluveckých figurín a také plakáty, fotografie a další památky související s uměním břichomluvectví.

Muzeum je oslavou bohaté historie břichomluvectví a nabízí pohled na to, jak se tato jedinečná umělecká forma v průběhu času vyvíjela. Exponáty jsou zábavné i vzdělávací a muzeum si získalo oddané příznivce mezi břichomluvci a milovníky loutek.

Muzeum jurské techniky, USA

Muzeum jurské techniky v Los Angeles (USA) je muzeum, které se vymyká popisu. Muzeum nabízí sbírku exponátů, v nichž se mísí fakta a fikce, a vytváří tak surrealistickou a snovou atmosféru, která se nepodobá ničemu jinému.

Exponáty zahrnují sbírku mikroskopů používaných lidmi s neobvyklými koníčky, expozici o životě a práci sovětských kosmických psů a výstavu o historii přívěsů. Muzeum je oslavou zvláštního a neobvyklého a získalo si oddané příznivce pro svůj jedinečný a neobvyklý přístup k vyprávění příběhů.

Svět je plný zvláštních a bizarních muzeí, která nabízejí jedinečný a neobvyklý pohled na lidské zkušenosti. Od muzea věnovaného rozbitým vztahům až po muzeum, které oslavuje umění zaplétání vlasů, tato muzea zpochybňují naše předsudky o tom, jaké by muzeum mělo být, a vyzývají nás, abychom se na svět dívali jinak. Ať už jste milovníci historie, umění, nebo jste prostě jen zvědaví na svět kolem sebe, tato muzea vám jistě nabídnou něco jedinečného a nezapomenutelného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *