Rubriky
Pelmel

Jak pečovat o dřevěný nábytek

Pár správných tipů:

Pozor na sluneční záření

Sluneční světlo může způsobit skvrny ve světlých i tmavých tónech. Tyto skvrny estetickou přitažlivost vašemu nábytku nedodají. Proto je vhodné nevystavovat nábytek dlouhodobě slunečnímu svitu.

Je třeba mít na vědomí, že postupem času váš nábytek stárne a dřevo může začít měnit svoji barvu. Důvodem jsou vlastnosti dřeva. Barva dřeva se může stát časem světlejší nebo tmavší. 

Péče olejem

Nábytek tak získá lepší vzhled a lesk. Olej zároveň prodlužuje jeho životnost. Nejoblíbenější jsou ty s vůní kávy, magnolie, pomeranče, citronu.

Co voskování?

Povrch svého dřevěného nábytku můžete udržovat voskem. Vosk vytvoří na povrchu povlak, který ho chrání před vnějšími nepříznivými vlivy. Voskováním docílíte také vyhlazení materiálu. Vosk aplikujte jednou za tři měsíce.

Utírejte prach

Kromě prachu se na nábytku také usazují různé nečistoty. Nečistot a skvrn na nábytku se zbavíte buď navlhčeným hadříkem, nebo můžete plochu nastříkat čistícím prostředkem a setřít.

Dřevokazný hmyz

Pokud se dostane do vašeho nábytku, sežere ho skrz na skrz. Kvalitní nábytek je chráněn proti těmto škůdcům např. termitovým bariérovým povlakem.

Zbavte se nepříjemného zápachu

Starý dřevěný nábytek může časem začít zapáchat. Nejčastěji se to děje s nábytkem, který někde uskladníte. Abyste se zbavili tohoto nepříjemného zápachu, můžete použít domácí přípravky jako je dřevěné uhlí a jedlá soda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *