Rubriky
Pelmel

TIP NA VÝLET – PULČÍNSKÉ LEDOPÁDY

Tento unikátní přírodní úkaz a turisticky vyhledávaná lokalita se nachází na Valašsku jižně od Vsetína nedaleko malebné vesničky Francova Lhota, jejíž součástí je místní část Pulčín. Nachází se v oblasti chráněné přírodní rezervace Pulčín – Hradisko a Pulčínské skály, které jsou nejvýše položeným skalním městem na Moravě Jsou tvořeny skalními stěnami, sutěmi, kamenným mořem a pseudokrasovými jevy. V zimním období se ve skalních puklinách a pod převisy skal začnou tvořit obrovské rampouchy a ledopády typické jasně oranžovou, okrovou až karamelovou barvou. Jedná se o naprosto ojedinělý přírodní úkaz, zabarvení ledu je způsobeno přítomností kryofilních řas. Dříve se mělo za to, že zabarvení ledu způsobují minerály v podloží, tato skutečnost byla v roce 2008 vědci vyvrácena. Ledopády začínají vznikat v zimním období v návaznosti na počasí, od ledna začnou nabývat na mohutnosti a největšího objemu dosahují na konci února a začátkem března, v tomto období je přichází obdivovat největší počet turistů.

HISTORIE LEDOPÁDŮ

Jedná se o poměrně mladý přírodní úkaz, který začal vznikat asi před 35 lety, kdy došlo ke kácení stromů kvůli jejich napadení kůrovcem, tím došlo k prosvětlení lokality a mezi štěrbinami a puklinami začaly vyvěrat pramínky, z kterých se v zimě začaly tvořit tyto nádherně zbarvené ledopády.

CESTA K LEDOPÁDŮM

Jsou dvě možnosti, jak se vydat k ledopádům, jednak je možné vyrazit přímo z Pulčína, odkud příjemným procházkou v krásné přírodě dorazíte po vyznačené cestě asi po dvou kilometrech do kaňonu Ancona, kde se přírodní unikáty nacházejí. Druhou možností je cesta z nedaleké obce Lidečko, kde je vlakové i autobusové spojení, odtud po modré turistické značce dostanete do Pulčína. Správa národního parku zpřístupňuje turistům od ledna do 15. března a poté je uzavřena, neboť je celá lokalita přísně chráněna. I z těchto důvodů je třeba se v této panenské přírodě chovat tiše a ohleduplně. Je velmi vhodné si vzít kvalitní obuv, ve skalách je výstup poněkud náročnější.

LEDOPÁDY JAKO BOTANICKÁ RARITA

Tento přírodní úkaz je i velkou botanickou raritou, neboť poté, kdy byl zjištěn důvod zabarvení kryofilní řasou, staly se ledopády lokalitou pro výzkum těchto unikátních organismů, protože řasy produkují karotenoidy, oleje a další biologické látky, které mohou být v budoucnosti využity v biotechnologiích při výrobě farmak nebo biopesticidů.

ZAJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Celá lokalita této chráněné krajinné oblasti je jako stvořena k výletům a krásným procházkám, poměrně unikátní je například  místo zvané Čertova, stěna, kde jsou obří balvany jakoby naskládané do stěn a skal, místo je opředeno, jak už název naznačuje, pověstí o čertovi. Za návštěvu stojí i  dřevěná rozhledna nad Francovou Lhotou zvaná Čubův kopec, která je nadmořské výšce 720 m, je odtud nádherný výhled do krajiny. Pokud budete mít čas, prohlédněte si tuto vesničku i s přilehlou částí Pulčín, stojí to za to, bude vám připadat, že jste jako na konci světa. Ve Francově Lhotě se nachází nejmohutnější strom v Beskydech – Kobzova lípa, která měří po obvodu 7 m.

Čertova stěna

                                     

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *