Rubriky
Historie

Proč jsme tak tolerantní ke komunistům?

Jsme asi jedinou postkomunistickou zemí, kde se komunistická strana netransformovala na demokratickou levicovou stranu. Moje maminka tuto stranu stále volí a nadává na nové poměry. Její věta „Toto za komunistů nebylo“ je možná k smíchu, ale 15% voličů si myslí totéž. Nechci v tomto článku někoho soudit nebo někomu radit koho volit, v co věřit…Chci se jen zamyslet nad benevolencí ke komunistům .

Dovedete si představit, že po porážce nacistů by se do voleb v Německu po válce zaregistrovala NSDAP, která by si jen nepatrně změnila název? Jinak by vše zůstalo při starém, jen Hitlera by nahradil někdo jiný? Absurdní představa.

Staline, Tvá duše je jasnější než slunce.

Komunisté v Rusku, respektive Sovětském svazu napáchali neuvěřitelné zločiny, které přiznávají i oni sami. Staline, Tvá duše je jasnější než slunce. Idol milionů lidí – největší zločinec všech dob. Bezostyšně vraždil vlastní lidi. Gulag nebylo nic jiného než koncentrační tábor. Jak to že se pořád řeší Osvětim, Terezín…a o Gulazích téměř nikdo nemluví. Nepřátelé revoluce se převychovávali prací, z vězňů se stali otroci. Hladomor, na který zemřelo 7 miliónů lidí, především na Ukrajině, Stalina neznepokojoval. Bolševici jsou vyvolení tohoto národa, lidský článek neznamená nic.

Realizovat komunismus znamenalo vytvořit ideální společnost. Šťastnou a zdravou v níž není bohatých ani chudých, kde je vše společné. Komu se to nelíbilo nebo měl odlišný názor, podstoupil tvrdou převýchovu.

Pro převýchovu bylo důležité oddělit zrno od plev.

Heslo „Udejte souseda nebo vlastní rodinu“ bylo součástí každodenního života. Syn udal svého otce. Bratr svého bratra. Soused souseda. Když vedení komunistů plánovalo zatýkání a perzekuce, veřejně se říkalo, že oběti mohou být i nevinní. Když se kácí les, tak přece létají třísky.

Napadení Polska – SSSR spojencem Německa

Dlouho se nevědělo o tajné dodatku ve smlouvě mezi SSSR a Německem, kterým se komunisté stali spoluagresorem při napadení Polska v září 1939. To co Stalin prováděl ve východní části Polska si nezadá s počínáním Hitlera v té západní (nucené vystěhování rodin, vyvraždění polské důstojnické elity).

Stalin byl opravdovým spojencem. Hitlera dlouhodobě zásoboval, především naftou a obilím, přestože si to Rusko nemohlo dovolit. Ještě 10.ledna 1941 bylo v Moskvě podepsáno několik smluv. Hlavním motivem byla dodávka komodit pro Německo.

Kdo najde 10 rozdílů mezi komunisty a nacisty?

Rozdíly mezi nimi nejsou velké. Nahraďte rasu třídou, diktaturu rasy diktaturou proletariátu (respektive diktatutu KS ve jménu proletariátu) existenci individuality pouze v rámci národa respektive státu.

Spojenectví komunistů a nacistů potvrzuje i tažení Hitlera na Balkáně. Přestože byla uzavřena sovětsko-jugoslávská smlouva o přátelství, když Hitler napadl Jugoslávii, Stalin nehnul ani brvou.

Já osobně tomu nerozumím. Nechápu proč. Třeba mi to někdo vysvětlí. Zločiny komunistů jsou minimálně stejné jako zločiny nacistů, přesto jsme k nim benevolentní. Nebo si myslíme, že by to teď bylo jiné? Někdo moudrý kdysi napsal, že historie je učitelkou života. My jsme ale špatní žáci a jsme pravděpodobně předurčeni k opakování svých chyb.

Evropa v minulém století zažila nespočet krutostí. Pro mě osobně je nepředstavitelné co všechno dokáže člověk přežít. Krutost bitev, vězení, koncentračních táborů, mučení. Někdy mám nechuť jít k volbám, nicméně to v čem žijeme dnes je ráj oproti tomu co prožívali naší předci. Nepokažme si to, prosím.

Nedávno byla v televizi diskuze k výročí „slavného“ projevu soudruha Jakeše. Na ČT24 vystoupil i Jan Ruml. Ten jako významný představitel disentu tvrdil, že tolerance ke komunistům vychází z dohody mezi disentem a KSČ z roku 1989. Sametové převzetí moci za toleranci a nepotrestání zločinů.

Jestli je to pravda to opravdu nevím, ale zajímá mě váš názor. Pokud chcete, vyplňte prosím formulář. Zajímavé příspěvky zde budou zveřejněny.

1 komentář u „Proč jsme tak tolerantní ke komunistům?“

Jsem jiní a taky mamé jiné potřeby a myšlení – proto konflikty, ale pokud někdo věří v komunismus, nemá být považován za horšího člověka – což je problém tohoto národa a celého světa. Ostatně i nacionalismus je v naší zemi považován za jakousi nemoc.
Ke Stalinovi – gulagy vznikly už za Lenina (především pro caristy, kteří měli možnost vrátit carství). Gulagy také sloužili jako shromaždiště neomezeného množství dělníků (například díky nim byl vykopán Bělomořskobaltský průplav) Celkem za Stalina zemřelo at hladomorem, nebo nucenou prací, či protože byli odpurci režimu na 20 mil. lidí. Ovšem nikdo nemůže popřít, že Stalin vyvedl Rusko z počátku 19. st. do 20. st. a ještě zněho učinil světovou velmoc. Sice prostředky byly kruté, ale dosáhl svého. Navíc byl paranoidní, takže se stále bál, proto tolik mrtvých a tolik čistek v armádě i straně. Jeho spojenectví s Německem a obsazení Polska je zcela jasným politickým krokem – západní demokracie opět ukázali svoji omezenost a naivitu, pomalé chápání souvislostí. To že dodávalo suroviny Německu je také logické – zisky a možnosti, mají jich přece dodnes nejvíce na světě.
Komunismus pouze tvrdí, že existuje lepší společnost, kde se mají všichni dobře. Nacismus (přesně Hitlerův) je postaven na nenávisti vůči ostatním a na nadřazenosti Germánů (Němců). Velmi jednoduše řečeno. To že za komunistů (at v SSSR nebo u nás politické procesy) byly zločiny, přehmaty a chyby, nemůže ideologie, ale LIDÉ! také kapitalismus má své chyby – vždyt přivedl svět už do 2 obrovských krizí (1929 a 2009).
To, že nacismus a komnismus v Německu a SSSR jsou tak podobné, je tím, že oba režimy byly diktátorské, ale neznamená to, že musí být diktátorské. I demokracie je určitým způsobem diktatura, či tyranie. Sama demokracie bojuje o své přežití a na světě už řádku let panuje diktatura Americké demokracie.
U nás bylo s KSČ neoficiálně podepsáno jakési „příměří“ – pravděpodobně na schůzkách exprezidenta Havla s nejvyššími představiteli KSČ v době, kdy byl považován za disidenta, nebo nezrušení KSČ hned po revoluci.
Minulé století bylo težké, ale ani dnešní není o nic jednodušší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *