Rubriky
Cestování Rady

Židovská čtvrť v Třebíči

Kudy z nudy? Třebíč! Kde leží?

Na jihozápadě Moravy můžeme najít středně velké okresní město Třebíč, které se pyšní jedním ze dvanácti klenotů zapsaných na světovém seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO v České republice. Touto památkou je Židovská čtvrť v Třebíči.

Třebíč zajímavá místa, památky v Třebíči

Město má mnoho hodnotných a zajímavých památek, např. na hlavním Karlově náměstí se nachází kostel svatého Martina, na kterém se nachází věžní hodiny s největším ciferníkem ve střední Evropě. Když přejdete řeku Jihlavu z náměstí přes pěší lávku, dostanete se do židovské čtvrti, která je spolu s Bazilikou sv. Prokopa a židovským hřbitovem od roku 2013 zapsaná na světovém seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Třebíč

Krátce z historie židovské čtvrti

První Židé sem přišli již na počátku 13. století a začali osidlovat levý břeh řeky Jihlavy. Židovská čtvrtˇ se postupně víc a víc rozrůstala, avšak její obyvatelé museli žít přísně odděleni od svých křesťanských sousedů. Židovská čtvrť byla nezávislou komunitou se svojí nemocnicí, školou, radnicí, chudobincem, rabinátem a dvěma synagogami. Kolem poloviny 19. století byla Židům dána stejná práva jako ostatnímu obyvatelstvu města a mohli se volně pohybovat na celém jeho území. Během 2. světové války bylo na tři sta místních Židů deportováno do koncentračních táborů, z nichž se vrátilo pouze 10 jedinců. 

Osud čtvrti po 2. světové válce

 Následně, tím, že čtvrť zůstala téměř vylidněna, začala chátrat, rozhodlo tehdejší vedení (komunistické) vedení města o jejím zbourání a o výstavbě panelových domů na jejím místě. Naštěstí se pro toto rozhodnutí nenašlo dost peněz a k bourání unikátní čtvrti nedošlo. V roce 2003 došlo k zápisu této památky i s Bazilikou sv. Prokopa a židovským hřbitovem do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. 

Současný stav Židovské čtvrti

Nyní stojí v křivolakých uličkách čtvrti dvě synagogy, židovská radnice, škola, chudobinec, židovské muzeum a celkem sto dvacet tři domů, kde najdete i různé menší kavárny a restaurace. Mezi typické rysy této zástavby patří velmi úzké uličky mezi domy, veřejné pasáže přímo skrz domy, domy s balkóny ale bez zahrádek či dvorků. 

Stojí za navštívení

Třebíčská židovská čtvrť je jednou z nejlépe zachovaných židovských osad v Evropě a jedinou židovskou čtvrtí mimo stát Izrael na seznamu památek UNESCO. Čtvrť má jedinečnou a uhrančivou atmosféru a láká turisty z celého světa. Pokud chcete objevit toto unikátní místo a strávit několik dní v příjemném a klidném městě, přijeďte do Třebíče, opravdu to stojí to za to.

Kam na výlet: https://www.autopujcovnavpraze.cz/cs/tips-for-sightseeing

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *