Rubriky
SEO

Zrušme persony a cílové skupiny, podle Placly je to k ničemu

Placla (placené články) je systém, kde si můžete koupit článek. Asi nemá cenu představovat, či psát podrobnosti.

Zodpovědní pracovníci, předpokládám, jsou lidé aspoň trošku sečtělí v oboru a očekávám, že tento systém bude fungovat tak, že vám relevantně poradí. Slovem relevantně myslím, že vám doporučí to nejlepší, nejvhodnější.

Nevím, možná vše nějak špatně chápu, i proto jsem napsal tento článek. Třeba mi někdo z branže řekne, jestli to co doporučuje Placla má hlavu a patu. Nemám patent na rozum a rád si nechám poradit.

Ale od začátku.

Rozhodli jsme se na Placle propagovat prodejce použitého nábytku z Holandska. Cílem bylo získat především kvalitní návštěvnost. Chtěli jsme tedy článek umístit na blog, web, kde se píše pro naši cílovou skupinu.  I když to možná vypadá zvláštně, nejsme web pro všechny, snažíme se oslovit především užší cílovou skupinu. Vlastně máme hlavní cílovky dvě. Ekonomicky slabší rodina s dětmi cca 5 let, která zařizuje pronajatý byt nebo starší dům na vesnici. Ti hledají levné moderní sedačky, ložnice atd. Druhá je manželský pár ekonomicky dobře zabezpečený, už bez dětí, věkově 50-60 let. Ti hledají kvalitní i dražší nábytek na zařízení nové nebo renovované chalupy pro útěk z města. Těm jde o dubový nábytek. Nu a naším cílem bylo najít web, kam naše cílovka chodí. Nechtěli jsme klasický SEO článek plný odkazů, ale opravdu kvalitu a pokud možno i návštěvnost s konverzemi. Troufalé?

Takže hurá na VIP poptávku.

VIP nabídka byla subjektivně celkem zajímavá, až na dva weby, které tam (aspoň podle mne) neměly co dělat.

1.jaktak.cz. Určitě kvalitní web, ale v kolonce návštěvnost byla uvedena hodnota 450 UIP/měsíc. Návštěvnost nevyhovovala zadání, proto jsem web zablokoval.

2.luxurymag.cz. Když jsem tento web otevřel, chvíli jsem na něho nevěřícně koukal. Chci zdůraznit, že Holland neprodává luxusní starožitnosti, primárně jde o starší nábytek, prostě bazar. Ano, snažíme se vozit zánovní kousky, ale všechen nábytek je použitý, second hand. Jak by se článek o takovém nábytku vyjímal mezi luxusními značkami jako Diesel, Pandora, H&M,… Podle mého, možná naivního názoru, velmi špatně. Tohle není naše cílovka. Ten kdo kupuje toto zboží nebude kupovat nábytek z bazaru.

Takže i tento web jsem zablokoval, musím se přiznat, že po počátečním nadšení jsem z VIP nabídky byl naštvaný, proč mi posílají takové stupidní weby?

Po cca jednom dni od blokace mi přišel e-mail od Placly. Kdyby nepřišel, článek by nikdy nevznikl. V e-mailu se mě ptali, jestli nejde o omyl, jestli místo blokace nemělo dojít ke schválení webu. Na rovinu jsem naspal že ne a že tyto weby ve VIP poptávce nemají co dělat. Chyba. Byl jsem poučen o cílovce, kterou nikdy nikdo neviděl, o tom, že se neptáme, že nevíme, že přece 450 UIP je nesmysl pro tak kvalitní web… Ano, 450 byla chyba, mělo tam být pár nul navíc, to se vysvětlilo, ale u luxurymag.cz jsem byl proškolen, proč je tento web pro mne vhodný. Prý se mám poradit, když nevím…

Cituji:

„Dobrý den, cílová skupina se skloňuje ve všech pádech, ale přijít k vám do prodejny ji ještě nikdo nikdy neviděl. Je to všude stejné. Ve vašem případě: Můj táta (60) by pro vás mohl být ideálním zákazníkem, ale má kompletně vybavený bývalý statek v rustikálním stylu nábytkem z IKEA. Na bazarový nábytek by nesáhl. Ovšem nad sedačkou hodiny jako tyto (z bazaru) https://www.nabytek-holandsky.eu/hodiny-rustikalni-348/ a tento lustr https://www.nabytek-holandsky.eu/lustr-rustikalni-326/ Udělal by vám tržbu jen pár tisíc.

Moje partnerka (27) zase sleduje módu na webech jako ZOOT, navštěvuje značkové obchody s módou a sleduje nejnovější módní trendy, ale zahlédnout na některém módním webu Váš rustikální nábytek, ruce by Vám utrhala a utratila by u vás první poslední. Takže jí raději vaše stránky neukážu, abych nepřišel na buben. Takže proto i ta luxusní móda, s kterou váš rustikální nábytek souvisí, ač se vám to třeba nemusí zdát.“

No a já se ptám, opravdu si myslíte, že pan Bartoš, alias Placla, mně nabídli relevantní web?

Podle mne ne, článek na webu luxurymag.cz by byly vyhozené peníze. Za VIP poptávku se platí dost peněz a článek by měl být na opravdu relevantním webu.

Třeba mě nějaký odborník na persony a cílovky přesvědčí o opaku, ale já si už na Placlu dám větší pozor, s touto VIP nabídkou jsem byl nespokojen.

Váš názor?

16.září mi přišel e-mail od Placly, respektive od pana Bartoše. Poděkování za článek:

Dobrou noc, rád bych Vám velmi poděkoval za článek na Vašem blogu. Jsou to milá zjištění, že mé myšlenky padají na úrodnou půdu, šíří se a lidé o nich chtějí diskutovat. Jen pro příklad uvádím z magazínu Luxurymag.cz tento článek: https://www.luxurymag.cz/novinky/10327/kvalitni-a-zdravi-spanek-je-zakladem-spokojenosti/. Všimněte si, jak do skladby webu zapadá a cílí na zákazníky. Je to článek, který vznikal mimo PlaClu, nemám s ním vůbec nic společného. Je však skvělým příkladem toho, co jsem měl na mysli pro Vás.

Opravdu nevím, co si o tom mám myslet. Velda prodává velmi luxusní zboží, řekl bych, že to je zboží pro „horních deset tisíc“, nikoliv bazar, second hand. V tom případě má článek na tomto webu smysl. Naše cílovka tímto luxusním nábytkem nebude zařizovat chalupu, samozřejmě výjimka se najde…Tak buď je totálně mimo pan Bartoš, což pro Placlu není dobrá vizitka, nebo já. Tak to beru na sebe, asi jsem přestřelil a článek o bazarovém nábytku Holland by na https://www.luxurymag.cz/ splnil požadovaný cíl. Omlouvám se Placlo!

2 reakce na „Zrušme persony a cílové skupiny, podle Placly je to k ničemu“

Snad se nebudete zlobit, ale v tomto dávám za pravdu Vaškovi.

Ale k tomu luxurymag.cz – nenechte se zmást názvem. Když jsem se na web zběžně podíval, nepřipadá mi, že by byla cílovka horních deset tisíc. V magazínu se píše o poměrně běžném zboží. Značky jako H&M, Baťa, CCC a x dalších opravdu nejsou luxusní. Je to relativně kvalitní a pěkná, ale zároveň cenově dostupná móda. A co se týče Vašeho nábytku – je sice bazarový, ale stále vypadá velmi dobře. Já bych o vybraném sortimentu dokonce hovořil jako o luxusním za super cenu.

Takový můj čistě subjektivní názor. Když se vrátím k výše zmíněným módním značkám, většinou si je kupují lidé, kteří si nemohou dovolit opravdu luxusní zboží, ale přesto se nespokojí s průměrem. S Vašim nábytkem je to podobné. Já osobně bych si raději pořídil bazarovou koženou sedačku ve skvělém stavu než něco z umělé kůže za stejnou nebo nižší cenu. A dokážu si představit, že by to samé udělala spoustu čtenářů daného magazínu. Článek by na 99 % přivedl zákazníky.

Znám spoustu lidí, kteří nakupují některé zboží, o kterém se píše na luxurymag.cz. A v drtivé většině případů nejde ani o střední třídu. Dost možná by pro ně byl cenově nedostupný i Váš sortiment a raději by ušetřili nákupem IKEAckého nábytku.

Adame, spíše naopak, možná jsem někde byl k Placle kritický, ale váš názor mne zajímá. Díky za něj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *