Rubriky
PC

Chromebook aneb zkušenosti jedné lamy

Chromebook ACER jsem si koupil, jelikož jsem hledal notebook na kancelářskou práci za rozumný peníz. Co myslíte, splnil moje očekávání?

Ano i ne. Tohle není recenze, je to spíše doporučení pro ty, kteří nyní stojí před stejným rozhodnutím jako já před cca 2 týdny (15.května 2015).

Hardware je důležitý, software důležitější. Aplikací je v IO Chrome hodně, pokud máte ale svoje oblíbené z „voken“, zapomeňte na ně. Naprosto nedostatkovým zbožím je FTP klient, nebo já žádného ​​​kvalitního nenašel. Ano, SFTP klient se tak tváří, platba za něho je spíše symbolická, ale oblíbenou FileZilla prostě nenahradí. HTML či PHP editor je také nedostatkovým zboží, myslím kvalitní. Jediný, který stojí za zmínku, je ShiftEdit. Bohužel také placený, pokud máte více ftp účtů, ve free verzi máte smůlu. O grafickém editoru raději nemluvit. Našel jsem sice v nabídce aplikací jakýsi mutant GIMPu, ale práce na něm byla tak děsivá, že jsem ho smáznul. Takže nezbývá než se spokojit s PIXLR editorem.

Co filmy? Jsou problémy s kodekem AC3 u AVI nebo MKV souborů, které obsahují zvukovou stopu v AC3. Na Chromebooku prostě nic neuslyšíte. Řešením je konverze např. pomocí CloudConvertoru, ale zdržuje to, obtěžuje.

Pokud jste zvyklí na Microsoft Office, také máte smůlu. Spousta lidí namítne, že Office Online funguje i na Chromu, to ano, ale pokud jste zvyklí na pokročilejší funkce, opět máte smůlu, ty zde nenajdete. Dokumenty Google Office plnohodnotně nenahradí, zatím. I když přiznávám, že záleží na zvyku, zkušenostech a typu práce, kterou potřebujete udělat.

Hodně mne vytočilo zprovoznění tiskárny Samsung na Chromebooku. Tisknout můžete jen pomocí služby Google Cloud Print. Tiskárny musí podporovat tisk z cloudu, případně musíte tiskárnu nastavit, ale světe div se, potřebujete na to Windows. Tiskárna mi na Chromebooku často nefunguje, nevím, tady možná bude problém v lamovitých tlapkách.

​Jinak mne ale Chromebook nadchl, jednoduchost, rychlost, přehlednost. Pracovat v cloudu je o zvyku, i na mobilním připojení není problém. Největší výhodou chromebooků je jejich cena, nemusíte se bát všelijaké havěti (viry zde zatím opravdu nehrozí) a nepřijdete o svá data (záloha v cloudu). ​Pokud se propojí Chrome OS s Androidem, pak to bude pecka, na kterou se moc těším. V nejbližší době ale zůstávám u kombinace Chrome OS + Windows. Jinak to u mne zatím nejde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *